ΑΡΧΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ Ο «νέος» Ολυμπιακός ντροπιάζει Μανούσκο, Γουλανδρή και Ανδριανόπουλο!

Ο «νέος» Ολυμπιακός ντροπιάζει Μανούσκο, Γουλανδρή και Ανδριανόπουλο!

Ο Γιώργος Σπανουδάκης γράφει για την αλαζονεία που είναι πλέον σήμα κατατεθέν του Ολυμπιακού
1950-olimpiakos-nicholson100

Η αλαζονεία που διέπει τον σύγχρονο Ολυμπιακό, φανερώνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ιστορία του συλλόγου. Η στάση και τα λεγόμενα στελεχών του Ολυμπιακού με αφορμή το βιβλίο “Και Χιλιάδες τίτλοι” είναι ξεκάθαρο ότι τους έχει ενοχλήσει. Διότι είναι τουλάχιστον αστείο να κρίνει κάποιος τον ύμνο μιας ομάδας, επειδή σε αυτή τη συγκυρία ο Παναθηναϊκός δεν είναι δυνατός οικονομικά ή για να καταγράψουμε την πάσα αλήθεια, ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός εξ’ αιτίας των εσόδων από το Champions League, μέσα από την κατάκτηση των Πρωταθλημάτων, με τον τρόπο που τα έπαιρνε τόσα χρόνια.

Η λογική των ανθρώπων του Ολυμπιακού ξεφεύγει από κάθε πρότυπο ανδρείας που είχαν εβληματικές μορφές της ερυθρόλευκης ιστορίας. Όπως ήταν ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, ο οποίος ως πρόεδρος του Ολυμπιακού (όπως πολύ εύστοχα μάς θύμισε ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Ηλίας Μιχαλαριάς) είχε δηλώσει: «Σαν εκπρόσωπος επίσημος του Ολυμπιακού θα ήθελα να αναγνωρίσω την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος των αθλητικών εκδηλώσεων του τόπου μας και αποτελεί τον Σύλλογον των πρωταθλητών, την πεμπτουσίαν του Ελληνικού Αθλητισμού. Και δικαίως θα πρέπει να αποτελή πάντοτε παράδειγμα προς μίμησιν δι’ όλους ημάς τους υπολοίπους και θα είναι τιμή και υποχρέωσις κάθε ελληνικού αθλητικού σωματείου, να προσπαθήση να πλησιάση το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο του ΠΑΟ.»

Θα στοιχημάτιζα ότι εάν ο Ανδριανόπουλος δήλωνε κάτι ανάλογο σήμερα, θα δεχόταν καταιγίδα πυρών από τους σύγχρονους “θεματοφύλακες” της ιδέας του Ολυμπιακού.

 

andriano_

Ανάλογη τύχη θα είχε και ο Νίκος Γουλανδρής, εάν τολμούσε σήμερα να δώσει τις θερμότερες ευχές του στον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό, όπως είχε κάνει το 1971 στην τεράστια πορεία του “τριφυλλιού” μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τότε μάλιστα ήθελε να δώσει και πριμ στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, το οποίο δεν δέχτηκαν. Ωστόσο η κίνηση φανέρωσε και την ποιότητα και το ήθος του πρόεδρου του Ολυμπιακού!

Ιδού και το σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο.

42-43-5-thumb-large

Παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες. Σεβασμού και εκτίμησης στον Παναθηναϊκού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των “ερυθρολεύκων” Μιχάλης Μανούσκος στην τρίτη του θητεία στην προεδρία του Ολυμπιακού δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα, ο Ολυμπιακός ν’ αγωνιστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σ’ ένα φιλικό με την Αυστριακή Νίκολσον!

1950-olimpiakos-nicholson1

Στην κοινή πορεία των δύο “αιωνίων αντιπάλων”, στο βάθος των χρόνων, δεν ήταν λίγες φορές που η μία πλευρά αναγνώριζε την άλλη, κάτι που μοιάζει με έγκλημα στις ημέρες μας.

Η λογική της ισοπέδωσης των πάντων στο βωμό των εκατoμμυρίων του Champions League είναι πλέον το χαρακτηριστικό γνώρισμα του… νέου Ολυμπιακού.

Πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε την άποψη του επίσημου Ολυμπιακού για τις δηλώσεις του Ανδριανόπουλου και του Γουλανδρή ή για την κίνηση Μανούσκου. Αν και με τη φόρα που έχουν πάρει βλέπω να τους θεωρούν… Παναθηναϊκούς, που τρύπωσαν στο Ολυμπιακό!

Αιδώς αργείοι…

Leave a Reply