ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ «Να σπάσει ο εναγκαλισμός διαιτησίας-ΕΠΟ»

«Να σπάσει ο εναγκαλισμός διαιτησίας-ΕΠΟ»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης μίλησε για όλα τα θέματα σε συνέντευξη του
vasileiadis2

Για όλους και για όλα τα… προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διαιτησία για να σπάσει ο εναγκαλισμός της με την ΕΠΟ, ότι η FIFA θα πρέπει να αποχωρήσει όταν ολοκληρώσει το έργο της, τονίζοντας ότι η παρουσία της μέχρι τώρα οδηγεί στην κανονικότητα και δικαιώνει την τον προκάτοχό του, ο οποίος ζήτησε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ομοσπονδία

Επίσης μίλησε για μείωση ομάδων στη Super League που μπορεί να φτάσει τις 12 και αναδιάρθρωση στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του υφυπουργού Αθλητισμού στην ΕΡΑ Σπορ:

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξαίρεση κανενός από τον νόμο. Θα πρέπει να δούμε σε ποια σημεία υπάρχει θέμα με το αυτοδιοίκητο αλλά αφού πρώτα ορίσουμε το αυτοδιοίκητο. Δεν σημαίνει ότι η ομοσπονδία δεν υπάγεται στους νόμους της πολιτείας. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Κανένας έλεγχος, σκοτεινό καθεστώς και καθεστώς με σκιές. Είναι άδικο να το παίζουμε δικαστές και εισαγγελείς. Όμως από τα πεπραγμένα της Διοικούσας Επιτροπής φαίνεται πως υπήρχαν πολλά προβλήματα. Όπου υπάρχει οργανισμός χωρίς κρατική εποπτεία θα βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις. Και οι καλύτεροι να διοικήσουν θα υπάρξει μία περίοδος φωτεινής παρένθεσης και μετά ξανά τα ίδια. Πρέπει να διορθωθούν τα κενά με διεθνή στάνταρ και διεθνείς κανόνες. Ο νόμος ισχύει για το σύνολο των σωματείων, των οργανισμών και φυσικά των ομοσπονδιών. Δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αυτή η κουβέντα. Έχουμε μπει σε μία σωστή ρώτα, κουβεντιάζουμε τα πραγματικά προβλήματα και δεν τα βάζουμε κάτω από το χαλί. Αν οδηγηθούμε σε προτάσεις που θα δώσουν λύσεις, τα άλλα είναι τεχνικά θέματα», είπε ο Γ. Βασιλειάδης.

Για την αναβολή ολόκληρων διοργανώσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας τόνισε:

«Ως νομικός είμαι κατά του προσωποπαγούς χαρακτήρα της ποινής. Ένα άτομο δηλαδή να παίρνει τόσο αυστηρά πειθαρχικά μέτρα, πλην του υπουργού Δημοσίας Τάξης. Βέβαια θα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρότυπα ασφαλείας των διεθνών οργανισμών, της FIFA και της UEFA. Και να προβλέπονται ποινές που θα ισχύουν έναντι όλων, που δεν θα μπορεί να εξαιρεθεί κανένας. Μιλάμε δηλαδή για ένα νέο πλαίσιο.

Είναι προφανές αν μιλήσουμε μόνο για τον αθλητικό νόμο, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό. Θα έχουμε αλλάξει το εκλογικό σύστημα, και; Πρέπει να κουβεντιάσουμε για τα ζέοντα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο εναγκαλισμός της ΕΠΟ με την διαιτησία και τις σχέσεις εξάρτησης που μπορεί να οδηγήσει σε σκιές. Ακόμη και οι καλύτεροι να διοικούν θα υπάρχουν σκιές».

Αναφορικά με τη διαιτησία:

«Οι διαιτητές ήταν στο έρμαιο της εκάστοτε διοίκησης, δεν υπήρχε σαφές πλαίσιο για την τιμωρία και την ανάδειξη των διαιτητών. Αυτό το έχει καταλάβει η FIFA και η UEFA και φαίνεται από τη συζήτηση που γίνεται, για τη θέση της διαιτησίας υπό την επίβλεψη της FIFA. Πρέπει να προχωρήσει το σπάσιμο του εναγκαλισμού της ομοσπονδίας με τη διαιτησία. Προφανώς η διαιτησία θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της ομοσπονδίας. Άλλο όμως αυτό και άλλο να είναι με πλήρη και αδιαφανή έλεγχο. Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν διαφέρουν καθόλου από τα θέματα της οικονομίας. Πρέπει να βάλουμε κανόνες. Κουβεντιάζουμε στον σωστό δρόμο. Υπάρχει διαφάνεια της δημοκρατίας και των λύσεων. Όπου υπάρχει διαφάνεια δύσκολα στήνονται «μαγαζιά». Όπου υπάρχει διαφάνεια δυσκολότερα υπάρχουν συστήματα. Το θέμα είναι να δυσκολέψεις τα συστήματα και να βάλεις κανόνες».

Τα προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου:

«Το πρόβλημα της Super League συνδέεται με το πρόβλημα της Football League. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να υπάρξει μία κατηγορία με μικρότερο αριθμό ομάδων. Επίσης πρέπει να υπάρχει μία οικονομική δομή ώστε οι ομάδες που θα πέσουν να προβλέπεται ότι δεν θα καταστραφούν. Εξετάζω και το καθεστώς των ομάδων Β’ χωρίς να έχουν το δικαίωμα ανόδου. Πρέπει το πρωτάθλημα να μετασχηματιστεί ώστε και εμπορικότητα να του προσδώσουμε και διαφάνεια για να τελειώσουμε με το θέμα των δανεικών, εφόσον επιτραπούν οι ομάδες Β’. Αυτά βέβαια είναι ζητήματα που δεν οδηγούν σε αδιέξοδα. Θα βρεθούν λύσεις. Δυστυχώς από τις σκιές που υπάρχουν μόνοι μας έχουμε καταστρέψει τον θεσμό του δανεισμού στη χώρα. Θέλουμε λοιπόν να μην καταστρατηγείται ο θεσμός του δανεισμού και να μην χάνονται οι νέοι παίκτες.

Το πρωτάθλημα της Football League μένει ζωντανό μόνο από τύχη. Πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αντέξει 32 επαγγελματικά σωματεία. Είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και είναι θετικό ότι έχει αρχίσει αυτή η κουβέντα. Δεν γίνεται ακόμη και ομάδες της Super League να μην ξέρεις ότι θα βγάλουν τη χρονιά. Πρέπει να υπάρξουν συστήματα οικονομικής βιωσιμότητας και μελέτης. Επίσης χρειάζεται μείωση των ομάδων, για παράδειγμα 12 στη Super League και λίγο περισσότερες στη Football League.

Leave a Reply