ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΟ Ετος λύσεων και… δικαστηρίων

Ετος λύσεων και… δικαστηρίων

Το 2017 είναι γεμάτο δικαστικές υποθέσεις για την ΕΠΟ, αλλά και χρονιά που η ΠΔΕ οφείλει να βάλει τις βάσεις για το ποδόσφαιρο
epo2

Αναμφίβολα το 2016 ήταν μία χρονιά ορόσημο για το θεσμικό κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς είχαμε την παρέμβαση της FIFA και το διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ έως τις 31/5/2017.

Υπήρξαν πολλά και σημαντικά γεγονότα με κορυφαίο όλων την γνωμάτευση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων για τον περασμένο Οκτώβριο εκλογών και την τέλεσή τους με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι αποτέλεσε το τέλος των εκλεγμένων διοικήσεων στην Ομοσπονδία, καθώς στη συνέχεια παρενέβη η FIFA, και όρισε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

Το 2017 αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά στην οποία θα μπουν οι βάσεις για τη λειτουργία του ποδοσφαίρου χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, ώστε να δοθεί η «τελική λύση».

Ως γνωστόν, η θητεία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, που διόρισε η FIFA, τον περασμένο Οκτώβριο στην ΕΠΟ, λήγει κατ’ αρχήν τον προσεχή Μάιο.

Πρώτη και σημαντική κίνηση θα αφορά τη συμφωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, σχετικά με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν στο ποδόσφαιρο και παράλληλα να εναρμονιστούν με τις βουλές της FIFA οι κανονισμοί και το καταστατικό της ομοσπονδίας.

Μέσα στο 2017 αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο συνολικό και κωδικοποιημένο αθλητικό νομοσχέδιο, που αν και δόθηκε σε διαβούλευση, επέστρεψε στη φάση της επεξεργασίας.

Σε επίπεδο επαγγελματικών λιγκών, η Super League θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το θέμα του αριθμού των ομάδων της, του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματός της και της αναδιανομής των τηλεοπτικών εσόδων, ενώ η «μικρή λίγκα» θα συνεχίσει παλεύει με το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητάς της.

Σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης αναμένονται εξελίξεις σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η δίκη για το “μεγάλο Koriopolis” (στημένοι αγώνες της περιόδου 2008 – 2011) σε πρώτο βαθμό και στις 9 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Στις 22 Ιανουαρίου με την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας Βιργινίας Σακελλαροπούλου, μπαίνει στην τελική ευθεία η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για το λεγόμενο «μικρό Koriopolis», του  σκανδάλου δηλαδή των στημένων αγώνων από το 2008 μέχρι το 2011.

Στις 9/1 συζητείται η προσφυγή του δικηγόρου Ανδρ. Μαλάτου κατα της νομιμότητας της διοίκησης, που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση της Επιτροπής και τον ορισμό διοικούσας επιτροπής για την διεξαγωγή εκλογών στην Ομοσπονδία με βάση το νόμο Ορφανού και όχι και το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

Συνέχεια με την υπόθεση της «κάρτας υγείας. Τον περασμένο Ιούλιο, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, πρότεινε την παραπομπή σε δίκη 22 πρώην (πλέον) μελών της ΕΠΟ και στις 25 Αυγούστου εκδόθηκε το βούλευμα για παραπομπή τους σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας.

Τέσσερις μήνες αργότερα όμως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία της, ενώ, ορισμένοι εκτιμούν, ότι πιθανόν η δίκη θα γίνει το 2018 αφού προηγουμένως εκδικαστεί η αγωγή της Ομοσπονδίας κατά της εταιρίας με την οποία η υπέγραψε την σύμβαση το 2005.

Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που απαριθμεί 34 κατηγορούμενος για 28 από τους οποίους υπάρχει εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη.

Η υπόθεση με τις πλαστές ενημερότητες. Η συγκεκριμένη έχει πάρει τον δρόμο για το στάδιο της ανάκρισης. Ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων  που ερευνά η δικαιοσύνη για την περίοδο 2002-2014 από 27 ΠΑΕ.

Leave a Reply