ΑΡΧΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ Αντετοκούνμπο όπως Γκάλης, Γιαννάκης

Αντετοκούνμπο όπως Γκάλης, Γιαννάκης

Τριάντα χρόνια μετά το «έπος» του 1987 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δίνει νέα ώθηση στο ελληνικό μπάσκετ. Γράφει ο Δαμιανός Παπαχατζής
adetokounbo030117

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επιτυχία του 1987 που άλλαξε την ροή της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και του αθλητισμού στην χώρα γενικότερα. Η επιτυχία του ’87 είναι ασύγκριτη για τον ελληνικό αθλητισμό, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μια ελληνική ομάδα και όχι ένας μεμονωμένος αθλητής, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Μέχρι το 1987 ο ελληνικός αθλητισμός πανηγύριζε νίκες των ομάδων του σε Βαλκανικούς ή Μεσογειακούς Αγώνες ή ακόμη και «λευκές» ισοπαλίες στο Γουέμπλεϊ απέναντι στην Εθνική Αγγλίας.

Κανείς μέχρι τότε δεν πίστευε ότι μια ομάδα της… Ψωροκώσταινας, θα μπορούσε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και αυτή η επιτυχία έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες αθλητές να ονειρεύονται. Είναι, επίσης, ασύγκριτη επιτυχία, γιατί έγινε εντός έδρας. Η εύκολη… ανάγνωση για εκείνες τις ημέρες ήταν ότι ο ελληνικός λαός με την υποστήριξη του έδωσε «φτερά» στους παίκτες της Εθνικής για να νικήσουν δύο φορές την πανίσχυρη ενωμένη Εθνική Γιουγκοσλαβίας και την «αυτοκρατορία» της Σοβιετικής Ένωσης. Χρειαζόταν, ωστόσο, έντονες προσωπικότητες σε ατομικό επίπεδο και ισχυρό χαρακτήρα ομάδας, για να αντέξει εκείνη η Εθνική να… κουβαλήσει στις πλάτες της δέκα εκατομμύρια Έλληνες. Το Ευρωμπάσκετ με την πάροδο των ημερών και όσο η ομάδα προχωρούσε, είχε εξελιχθεί σε εθνική υπόθεση.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης έχει ομολογήσει ότι έκανε καλό στην Εθνική του 2004 ότι οι παίκτες και οι προπονητές ήταν απομονωμένοι στην Πορτογαλία και δεν είχαν καμία επαφή με την «τρέλα» που επικρατούσε στην Ελλάδα για την πορεία προς το τρόπαιο. Οι παίκτες της Εθνικής του ’87, ο προπονητής Κώστας Πολίτης και οι συνεργάτες του, ωστόσο, ζούσαν λεπτό προς λεπτό την «τρέλα» που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνο τον Ιούνιο με τον κόσμο να έχει… κατασκηνώσει στο ξενοδοχείο «Τζονς» της Γλυφάδας και γύρω από το ΣΕΦ.

Έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η επιτυχία του ’87 είναι ασύγκριτη τον αναφέραμε λίγο παραπάνω. Η Εθνική ομάδα για να φτάσει στην κορυφή νίκησε την ενωμένη Γιουγκοσλαβία και την Σοβιετική Ένωση, δύο υπερδυνάμεις του παγκόσμιου αθλητισμού, και όχι απλώς την Σερβία και την Ρωσία.

Άλλαξαν την νοοτροπία

Δύο ήταν οι ηγετικές προσωπικότητες που οδήγησαν την Εθνική ομάδα του ‘87 στον θρίαμβο, ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν είχαν ισχυρό χαρακτήρα και αγωνιστική αξία. Οι Γκάλης, Γιαννάκης, όμως, «τράβηξαν» τους υπόλοιπους και όλοι μαζί κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης. Πρώτα από όλα γιατί άλλαξαν την νοοτροπία που επικρατούσε μέχρι τότε στον ελληνικό ομαδικό αθλητισμό.

giannakhsgalhs

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι αθλητές έπαιζαν για να παίξουν, ιδιαίτερα σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Οι Γκάλης, Γιαννάκης έπαιζαν για να νικήσουν ανεξάρτητα του πόσο ισχυρός ήταν ο αντίπαλος τους. Ο Γκάλης, που διαμόρφωσε την νοοτροπία του στις ΗΠΑ, μάλιστα, με το παράδειγμα του δίδαξε όλους τους υπόλοιπους πως ο αθλητής που έχει μεγάλες φιλοδοξίες και οικονομικές απαιτήσεις, πρέπει να είναι πρώτος στην προπόνηση και να δουλεύει παραπάνω μόνος τους. Έτσι ήρθε η επιτυχία του ’87, που «εκτόξευσε» στα ύψη την δημοτικότητα του μπάσκετ στην χώρα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο και την καθιέρωση του επαγγελματισμού.

Έναρξη νέας εποχής

Τριάντα χρόνια μετά το ’87, ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς, μεγάλωσε και έμαθε το άθλημα στην χώρα, δίνει νέα ώθηση στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το παράδειγμα του και τα απίστευτα κατορθώματα του που είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της σκληρής δουλείας, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες στο μπάσκετ μετά την Ευρώπη μπορούν να κατακτήσουν και το ΝΒΑ.

Όπως η επιτυχία του ’87 άλλαξε την ροή της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, έτσι η παρουσία του «Greek Freak» στο ΝΒΑ, μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας εποχής. Γιατί όπως τα παιδάκια μετά τον Ιούνιο του ’87 ξεχύθηκαν στα γήπεδα του μπάσκετ για να μοιάσουν στον Γκάλη και στον Γιαννάκη, έτσι και σήμερα τα νεαρά παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ, δεν θα αρκεστούν σε μια καριέρα στην Ευρώπη, θα ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών τους και θα θελήσουν να γίνουν τόσο καλοί ώστε να παίξουν στο ΝΒΑ όπως ο Αντετοκούνμπο. Και ιδιαίτερα για τους νεότερους παίκτες της Εθνικής, θα είναι πολύ καλό να έρθει ο «Giannis» για να παίξει στο Ευρωμπάσκετ του 2017, διότι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να αισθανθούν πως δουλεύει ένας πρωταγωνιστής του «μαγικού κόσμου». Η εμπειρία των νεότερων από το φαινόμενο «Giannis», ίσως έχει ακόμη περισσότερη σημασία από την βοήθεια που θα δώσει ο Αντετοκούνμπο στην «επίσημη αγαπημένη» στην προσπάθεια της να διακριθεί στο Ευρωμπάσκετ.

Leave a Reply